فرش ماشینی و یا فرش دستبافت به عنوان جزء جدایی ناپذیر خانه های ایرانی عنصری بسیار مهم در دکوراسیون خانه ها است به همین دلیل نحوه صحیح تازدن فرش، شستشو، جاروکشی و در مجموع مراقبت از آن اهمیت ویژه ای دارد.
از بین مواردی که در بالا برای نگهداری از فرش نام برده شد، طریقه درست تازدن فرش از جمله مهمترین موردی است که باید برای افزایش طول عمر فرش رعایت کرد.
نحوه صحیح تا زدن فرش با توجه به مدت زمانی که از فرش شما استفاده نمی شود، متفاوت است. به عنوان مثال نیاز دارید فرش را در انباری برای مدت زمان مشخصی نگهداری کنید یا اینکه لازم نیست فرش را برای مدت زمان طولانی نگه دارید تنها لازم است تا آنجایی که امکان دارد حجم فرش را کاهش داده تا در هنگام حمل و نقل فضای کمتری را اشغال کند. به همین علت در هر یک از این شرایط نحوه نگهداری و تا کردن فرش متفاوت است.
با ما همراه باشید تا در ادامه هریک از این روش ها را برای شما توضیح دهیم.
نحوه صحیح تا زدن فرش وقتی به آن نیاز نداریم
همانطور که در بند اول به آن اشاره شد فرش ها از ضروری ترین وسایل منزل است و از آنجایی که انواع آن چه ماشینی و چه دستبافت گران قیمت هستند و در صورت آسیب دیدگی ترمیم آن نیز پرهزینه است؛ توصیه می شود اگر برای مدت زمان معینی به فرش خود نیاز ندارید به هیچ عنوان فرش خود را تا نکنید و از دستورالعمل هایی که در ادامه برای لول کردن فرش ذکر می شود، استفاده کنید.
1. هنگام شروع رول کردن فرش خیلی فرش را تا نکنید تا فرش شکسته شده و لایه ها بهم چسبیده باشند. (بهتر است در انتها فرش لول شده شما استوانه ای با قطر حداقل 40 تا 50 سانتی متر باشد).
2. هنگام لول کردن فرش فراموش نکنید که لابه لای فرش نفتالین قرار دهید زیرا ممکن است عوامل مختلفی از جمله حشره های بید باعث آسیب به فرش شما شوند.
3. بعد از لول کردن فرش آن را داخل کاور پارچه ای یا پلاستیکی قرار دهید تا گرد و خاک به آن نفوذ نکند. (پیشنهاد می شود از کاور پارچه ای استفاده کنید چرا که کاور پلاستیکی در محیط های مرطوب باعث می شود داخل کاور مرطوب شود. که فرش در این شرایط دچار عرق زدگی شده و کپک می زند).
4. بعد از اینکه این شرایط را رعایت کرده و فرش را داخل انباری گذاشتید آن را به حال خود رها نکرده و هر چند ماهی یکبار فرش را باز کنید تا تاروپود فرش هوا بخوردو خیال شما هم از بابت مشکلات احتمالی راحت باشد.
چگونه فرش را برای حمل و نقل تا کنیم؟
برای تا زدن صحیح فرش برای حمل و نقل باید موارد زیر را رعایت کنیم که هم تاروپود فرش در اثر جمع کردن و تا زدن اشتباه دچار شکستگی نشود و هم اینکه به کمترین حجم ممکن تبدیل شده تا هنگام حمل و نقل حجم کمتری اشغال کند.
1. فرش را پشتورو و به صورت صاف روی زمین پهن کنید.
2. فرش را از عرض به سه قسمت تقسیم کرده و از یکی از لبه های چپ یا راست به صورت یک سوم تا بزنید.
3. سپس لبه دیگر فرش را به صورت یک سوم تا زده به گونه ای که روی قسمت تا خورده فرش قرار بگیرد و به مستطیلی بلند و باریک تبدیل شود.
4. با دست خاب فرش را لمس کنید. حال در خلاف جهت خاب فرش و به اندازه یک سوم تا بزنید.
5. یک سوم تا خورده را در دو مرحله روی قسمتهای باقی مانده تا بزنید تا فرش به مستطیلی کوچک و حجم دار تبدیل شود.
6. با طنابی محکم فرش تا خورده را خوب ببندید تا در طول حمل و نقل باز نشود.
7. بهتر است فرش تا خورده را داخل کاور پلاستیکی یا پارچه ای قرار دهید تا در حین حمل و نقل فرش کثیف نشود.
شرایط محیطی نگهداری از فرش
بعد از اینکه شرایط بالا را در حفظ و نگهداری از فرش رعایت کردید و فرش ماشینی یا دستبافت خود را به درستی تا زدید؛ محیطی که در آن قرار است فرش را نگهداری کنید نیز باید شرایط مناسبی داشته باشد. ازجمله شرایط محیطی که فرش نگهداری می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. دمای محیط برای انبارکردن فرش زیاد بالا نباشد زیرا دمای بالا باعث کاهش کیفیت فرش می شود.
2. محیطی که فرش را نگهداری می کنید نباید مرطوب باشد زیرا زطوبت باعث از بین رفتن رنگ و جلای فرش شده و همچنین محیط های مرطوب محل مناسبی برای رشد بید و موریانه است و این حشرات می توانند فرش شما را نابود کنند.